top of page

Cumulus projekti

Naši članovi dolazili su na razne ideje, neke ideje koje su imale realne okvire bile su pretočene u stvarnost.

Mnoge ideje su još uvijek u fazama razrade i planiranja, vjerujemo da će i one biti realizirane kada se poslože svi neophodni preduvijeti. Pogledajte projekte koje smo do sad realizirali.

SUPER REBEL (SR2500) Exploded View.jpg
Gradnja amaterski građenog zrakoplova iz kompleta dijelova - Murphy Moose

Članovi Aerokluba od siječnja 2020. godine aktivno grade zrakoplov tipa Murphy Moose po kanadskom programu gradnje kojeg su savladali tijekom edukacije u Kanadi 2019. godine

https://www.facebook.com/ABCSEVA

HA-TUB.jpg
Registrirana površina za slijetanje i uzlijetanje (RPSU) Poreč

Rješenjem Agencije za civilno zrakoplovstvo, Aeroklub Cumulus postao je operator Registrane površine za slijetanje i uzlijetanje Poreč - Škagacer.

Uzletno-sletna staza dužine je 566 metara i širine 30 metara, staza se proteže u smjerovima MAG 194° - 014° (19-10), nalazi se samo 1 km od centra grada Poreča istočno od gradskog groblja.https://www.facebook.com/AirfieldPorec

PADOBRANSKA TURNEJA HRVATSKOM

Aeroklub „Cumulus“ – Opatija jedan je od pokretača programa revitalizacije zapuštenih, bivših sportskih, vojnih i poljoprivrednih aerodroma po Hrvatskoj, te programa njihovog povezivanja u mrežu malih aerodroma za sportsko-turističko-interventnu namjenu.

Projektom padobranske turneje želimo podići razinu informiranosti građana i lokalnih samouprava o ovom vrijednom potencijalu.

Generalni plan nam je započeti turneju po Istri, sa skokovima u Umagu, Poreču, Vrsaru, Rovinju, Puli, potom bi prešli na dionicu po otocima Unije, Mali Lošinj, Krk, Rab, Pag, potom skokovi na bivšu vojnu pistu Šepurine, Zadar, Šibenik – gdje bi posebno naglasili značaj Fausta Vrančića za padobranstvo, nadalje bi nastavili skokove na Hvaru, Braču, Visu, potom u dolini rijeke Neretve, Dubrovniku i Konavlima. S krajnjeg Juga vratili bi se rutom kroz dalmatinsko zaleđe preko Imotskog, Sinja, Drniša, pa preko Like od Otočca do Željave kod Plitvica. Slijedeća dionica bila bi Posavinom od Siska, Slavonskog Broda, do Županje, pa uz Dunav od Iloka, preko Vukovara do Batine, a nakon toga povratak Podravinom od Osijeka preko Virovitice, Koprivnice do Varaždina i Čakovca, te konačan povratak preko Zagreba, Zaboka, Karlovca, Grobnika, Rijeke s finalnim skokom u Opatiji.

FLY CROATIA
Program hrvatskog zrakoplovnog tuizma

Zrakoplovni turizam nedovoljno je iskorištena turistička grana Republike Hrvatske, obzirom na postojeći potencijal tržišta Europske unije (EU) od oko 100.000 privatnih, sportskih zrakoplova, oko 300.000 zrakoplovaca i potencijalnih godišnjih prihoda od 40 mil. EUR. Ovako neiskorišten svojedobno je bio i potencijal nautičkog turizma do izgradnje ACI marina u 80-im godinama.Osnovna ideja kako u Hrvatskoj započeti sa organiziranim zrakoplovnim turizmom temelji se na aktiviranju postojećih (napuštenih ili nedovoljno iskorištenih) 21 sportskih aerodroma u 13 županija u vlasništvu Republike Hrvatske i izgradnji prvog specijaliziranog turističkog resorta sa avio pistom u Zadarskoj županiji. Ovaj resort služio bi kao polazno-dolazna točka iz koje bi svojim privatnim zrakoplovima, rent-a-car vozilima ili charter plovilima, gosti zrakoplovci odlazili upoznavati našu kulturno-prirodnu baštinu kroz organizirani sustav turističko-sportskih doživljaja diljem Republike Hrvatske.

 

http://youtu.be/0z4H-eXK3mg

Cumulus Cup - Para & WaterSki
Natjecanje u skokovima na cilj i skijanju na vodi

​Poreč 2014Ideja Para & Water Ski Cumulus Cupa postojala je već par godina. No ove godine smo dogovorili suradnju sa Skiliftom Poreč iz Zelene Lagune i organizirali vrlo zanimljivo biatlonsko natjecanje u padobranskim skokovima na cilj i skijanju na vodi. Obzirom na vrlo dobro raspoloženje sudionika, na vrlo atraktivnu lokaciju i dobru suradnju s ekipom iz Skilifta, ovo natjecanje za slijedeću godinu planiramo osnažiti u svakom pogledu.

Skydive Photo Contest
fotografsko nadmetanje u padobranskoj fotografiji

​Lošinj 2009 | Opatija-Ičići 2011 | Lošinj 2011 | Lošinj 2012 | Lošinj 2013Ideja Cumulus Skydive Photo Contesta je bila približiti padobranstvo građanima i turistima, promovirati turističku destinaciju nad kojom izvodimo skokove, promovirati adrenalinski turizam i naravno promovirati svoj klub, ali i sponzore koji su prepoznali naše ideje. Ove projekte provodimo od 2009. godine i sigurno smo da ćemo i u slijedećim godinama uloviti puno lijepih padobranskih kadrova nad cijelom Hrvatskom.

Cumulus Cup
natjecanje padobranaca u skokovima na cilj

Opatija 2012

Opatija ima dugu tradiciju padobranskog natjecanja koje se odvijalo na plaži Slatina. Zadnjih par godina, iz ekonomskih razloga natjecanje se tamo prestalo odvijati, a 2012. uz pomoć organizatora projekta X-DAY, obnovljena je tradicija Opatijskog padobranskog natjecanja. Obzirom na odlične uvijete i atmosferu među padobrancima i gledateljima, nastojati ćemo ​održati tradiciju ovoga natjecanja.

Aerodrom Vis
revitalizacija ratnog aerodroma na otoku Visu

Ideja oko revitalizacije aerodroma na Visu pojavila se prije par godina. Naime, tijekom Drugog Svjetskog rata, Britanske postrojbe osposobile su dolinu u Pliskom polju na Visu za slijetanje ratnih zrakoplova. 50-tih godina prošlog stoljeća aerodrom se prestao koristiti i pretvoren je u vinograd. Prije nekoliko godina taj vinograd je propao i tada se javila ideja da se iskoristi potencijal i priča ovog polja. Članovi Aerokluba Cumulus Vis aktivno sudjeluju u pripremanju dokumentacije za revitalizaciju ovog aerodroma i pripremaju se da postanu operatori ovog letjelišta, za koje vjerujemo da će privući veliki broj turista i znatiželjnika.​

Djed Mraz
asistencija Djedu Mrazu u njegovim padobranskim dolascima sa Sjevernog pola

 

Rab | Lošinj | Opatija | Lovran | Ičići | Kanfanar

Djed Mraz cijelu godinu priprema poklone kojima daruje onu djecu koja su bila dobra. Članovi našeg Aerokluba svake godine rado asistiraju Djedu Mrazu i pomažu mu oko njegovog dolaska iz zraka za slučaj ako mu iz nekog razloga zakažu zračne saonice ili sobovi. :)

 

Padobranski demo skokovi
akcije

 

Rab | Lošinj | Opatija | Rovinj | Zagreb | Buzet | Livade | Feštini | Mareda | Vis

Akcije u padobranskom rječniku znače specijalne van aerodromske skokove. Takve skokove organiziramo prema upitima, a najčešći povodi su razna otvorenja, vjenčanja, zabave. Specifičnost ovih skokova je da se skače na relativno male i zahtjevne terene. Skokove često izvodimo sa zastavama, loptama i simboličnim poklonima. 

 

Škola padobranstva
osnovna i napredna obuka

 

Školovanje za: A-B-C-D licence | nastavnike padobranstva | tandem instruktore

Aeroklub Cumulus - Opatija, nositelj je prava za školovanje padobranaca i to za stjecanje osnovnih A i B licenci, te naprednih C i D licenci. Pored ovih prava ovlašteni smo i za obučavanje nastavnika padobranstva te tandem instruktora. Našu školu uspješno završi više od 80% polaznika, a naši mladi dozvolaši po stjecanju dozvole za samostalno skakanje uključuju se u sportske timove prakticirajući discipline koje su im privlačne. 

 

Boogie
organizirani padobranski skokovi s 4000 m

 

Lošinj | Vrsar

Boogie je omiljeno skakanje za većinu padobranaca, ono predstavlja priliku da se skoči koji zabavni skok s prijateljima, da se skoče kakvi ozbiljniji visinski trenažni skokovi, te da se izvedu atraktivni tandem skokovi. Mi smo bili organizatori boogie-a na Lošinju i u Vrsaru, a rado posjećujemo boogije u Medulinu, Zagrebu i Portorožu

 

bottom of page